Att bryta negativa tankar genom att ifrågasätta dem.

Ångest för mig

Jag har haft ångest och depressioner sedan tonåren. Idag är jag 56 år. Periodvis har jag arbetat och studerat och däremellan varit sjukskriven. Jag kämpade hela tiden för att bli accepterad genom att prestera mer och mer. Min bakgrund i en familj med missbruk och våld, och min känslighet och Add- diagnos har bidragit till ångest och depressioner.

Ångest är för mig en krypande känsla av rädsla, oro och maktlöshet. Jag känner mig fångad i mig själv och hittar inte ut till omgivningen. Jag får ofta ångest i sociala sammanhang bland många människor och känner mig fel. Jag får flashbacks från tidigare jobbiga händelser i barndomen och arbetslivet. Jag fångas av negativa tankar och känslor om mig själv.

”Jag kämpade hela tiden för att bli accepterad genom att prestera mer och mer.”

 

Hopp

Jag försöker hitta verktyg att hantera min ångest och försöker bryta negativa tankar genom att ifrågasätta dem.

Att skapa rutiner att hålla fast vid dem känns viktigt. Trots att ångesten finns där så försöker jag göra saker – även när det känns väldigt jobbigt.

Att vara i ett socialt sammanhang är viktigt. Ett leende, några ord från en vän kan göra att jag hittar ut ur min ångestbubbla.

Jag försöker också hitta glädjekällor i vardagen som hjälper mig att må bättre. Som att ta till mig när jag gör något bra. Jag blir glad när jag trots ångest ändå klarar av att t.ex. berätta om Fountain House inför en stor grupp av människor.

Ett annat sätt är att röra på mig. När jag mår dåligt är en av de stunder då jag inte känner någon oro när jag gjort ett träningspass på Friskis. Annat som ger mig ro är att vara i skogen eller vid havet.  Den stora utmaningen är att kunna fästa blicken på glädjekällorna när jag mår dåligt.

”Annat som ger mig ro är att vara i skogen eller vid havet.”

 

Fountain House för mig.

Jag sökte mig till Fountain house för fyra år sen. Då jag slutat mitt arbete isolerade jag mig och hade mycket ångest. Genom huset fick jag rutiner och blev någon som kunde bidra och vara en medskapare av husets verksamhet.

Genom medlemmar och anställda har jag fått inspiration att bryta negativa levnadsvanor och t.ex börja träna och äta hälsosammare kost. Med små steg får jag känna att jag mår bättre och växa i en positiv och respekterande miljö på Fountain House.

Visste du att Radio Totalnormal har sänt radio sedan

2008

på Fountain House Stockholm

Om

  • Ångest i 40 år, problembakgrund, en krypande känsla, social fobi, prestation, rutiner, glädjekällor, hålla föredrag, respekterande miljö. Thomas äventyr från inget till allt.