Jeremias och Gemenskapen

På Fountain House har jag fått känslan att jag klarar av att göra saker.

Hej
Jag heter Jeremias och är 26 år gammal, idag medlem på Fountain House.

Jag har varit inlagd på Sankt Göran och Huddinge sjukhus psykiatriavdelning när jag var ungefär 19-20 år.
Jag blev inte klar med gymnasiet, det var jobbigt med plugget och istället hamnade jag på psykiatrin efter polisutryckning. Jag blev tvångsinlagd.

Jag minns att det var jamaicansk mat-tema med graffiti workshop.

På psykiatrin var det tråkigt och man blev väldigt medicinerad. Jag var där i flera månader. Jag fick reda på att jag har autism och aspergers. Varken jag eller min familj visste om det sen innan. När jag blev utskriven från psykiatrin blev jag skickad till en öppen mottagning och där träffade jag en sjuksköterska. Hon rekommenderade mellanmålet. Jag var på mellanmålet i två år innan jag hittade till Fountain House.

På Fountain House har jag fått chansen att tänka på vad jag vill göra i livet.

På mellanmålet umgicks jag mycket med andra och deltog i olika aktiviteter som fanns ibland. Samtidigt arbetade jag som serviceassistent på äldreboende under en kort period. Jag hade inga planer direkt – mest kortsiktiga planer. På mellanmålet träffade jag en kille som hette Leandro och en sommardag berättade han om att det fanns en aktivitet på Fountain House. Jag kände igen namnet via Facebook men jag visste inte mer om vad det egentligen var.

Jag har lärt mig att man kan göra saker som man själv tycker är kul.

En dag efter att ha varit på mellanmålet så gick jag och Leandro till Fountain House, på ett unga vuxna café. Jag minns att det var jamaicansk mat-tema med graffiti workshop. Jag minns att jag såg Robin på eventet och jag kände igen han från event bilderna. Jag stannade kvar på eventet och umgicks med de som var kvar. Efter ett tag kom jag utan att ha bokat in ett nybesök och Yosef tog emot mig. Han berättade ännu mer om verksamheten och efter det började jag på huset.

Idag känns livet roligare men även framtiden.

Idag har jag varit på Fountain House i ungefär 1 år. På Fountain House har jag fått chansen att tänka på vad jag vill göra i livet. Exempelvis skaffa utbildning eller arbete. Jag har fått den typ av tankeställning när jag varit på Fountain House. Jag har fått en klarare bild på hur jag kan klara studierna. Jag har fixat mina gymnasiebetyg via Åsö Vuxengymnasium som jag hittade på eget initiativ. När jag hade ordnat med de betygen kunde jag söka till yrkeshögskolan för att bli mjukvarutestare och idag studerar fortfarande till det. Jag kommer förhoppningsvis att bli klar om 1,5 år. Samtidigt gör jag något annat. För några dagar sen googlade jag fram hur man kände tjäna pengar hemifrån. Jag brukar i vanligtvis inte vilja jobba hemifrån men kommer istället till Fountain House och jobbar med mina projekt. Jag redigerar reklamvideos med olika produkter för olika företag.

Desto mer man är med en grupp, desto mer klarar man av saker.

På Fountain House har jag fått känslan att jag klarar av att göra saker. Desto mer man är med en grupp, desto mer klarar man av saker. Det blir lättare. Idag känns livet roligare men även framtiden. För jag har lärt mig att man kan göra saker som man själv tycker är kul t.ex. videoredigering får mig att bli mer kreativ.

Visste du att Radio Totalnormal vunnit stora journalistpriset

2

gånger för bästa närradio