Vi välkomnar personer i åldern 18 år och upp till 63 år, som bor i Stockholms län och som lever med psykisk ohälsa.
Nej, medlemskapet kräver ingen specifik diagnos men vår verksamhet riktar sig till personer som har psykisk ohälsa, inte funktionsnedsättningar som omfattas av LSS-lagstiftningen.
Om du bor och är folkbokförd i Stockholms stad behöver du inget biståndsbeslut för att bli medlem på Fountain House Stockholm.
Stadsdelar i Stockholms stad (kräver ej biståndsbeslut)
Övriga kommuner i Stockholms län (kräver biståndsbeslut)
Ja, vi tar emot olika typer av placeringar via Arbetsförmedlingen.
De personer som har någon form av placering via Arbetsförmedlingen hos oss blir medlemmar vid Fountain House Stockholm precis som övriga deltagare, och innehållet i medlemskapet är detsamma.
Efter ditt första besök på Fountain House Stockholm (nybesöket) är du välkommen att börja introduktion.
När du väl blivit medlem har du rätt att delta i alla delar av verksamheten och till alla stödformer vi erbjuder. Du fortsätter att delta i enhetsmöten och arbetet på den enhet du har valt, samt i övriga projekt och möten i verksamheten. När du blir medlem erbjuds du göra en enkel medarbetarplan tillsammans med en anställd, som handlar om dina mål för tiden på Fountain House Stockholm, vilka uppgifter du vill arbeta med och vilket stöd du önskar från oss.
Nej, medlemskapet är kostnadsfritt.
Eftersom medlemskapet på Fontänhuset är frivilligt är det du själv som avgör i vilken omfattning du deltar i verksamheten.
Varje dag hålls så kallade enhetsmöten på köksenheten och kontorsenheten. Ett på förmiddagen 9:00 och ett på eftermiddagen 13:00.
Att delta i enhetsmötena på din enhet uppmuntras starkt oavsett om du är medlem eller går på introduktion, eftersom detta är det bästa sättet att komma in i arbetet på enheten, få information om vad som är aktuellt i verksamheten, och för att lära känna dina medarbetare. Du bör därför delta i enhetsmötet kl. 9:00 om du tänkt vara på klubbhuset under förmiddagen, och enhetsmötet kl. 13:00 om du tänkt arbeta på eftermiddagen. Om du inte kan närvara vid enhetsmötet någon dag är du välkommen hit i alla fall, börja då med att titta på vad som står uppskrivet på enhetstavlan och fråga gärna någon på enheten om var du kan hjälpa till.
Som medlem får du inte betalt för ditt arbete på fontänhuset. Arbetet bygger på frivillighet och ställer inga krav på närvaro eller prestation, och är därmed inte avlönat.
Som medlem kan du delta i alla delar av vår verksamhet, arbetsuppgifter, möten och sociala aktiviteter.
Medlemskapet i sig är frivilligt och förbinder dig inte till någonting, men som medlem är du alltid behövd i verksamheten som inte skulle fungera utan medlemmarnas aktiva deltagande. Fontänhuset är inte en träfflokal, utan vi förväntar oss att alla medlemmar bidrar till verksamheten och deltar i arbetet de dagar man kommer hit. Däremot bidrar du alltid efter din egen förmåga och dagsform.
Medlemskapet har ingen tidsbegränsning och varar således livet ut, eller tills du själv väljer att avsluta det.
Både medlemmar och handledare är viktiga medarbetare vid fontänhuset och arbetar sida vid sida med de olika arbetsuppgifter som uppstår i driften av verksamheten.
Medlemmarna deltar i verksamheten på frivillig basis, med syfte att deras deltagande ska fungera som en rehabilitering och främja återhämtning från psykisk ohälsa. Eftersom medlemskapet är frivilligt är medlemmarnas arbete inte avlönat. Handledarna är däremot anställda vid fontänhuset som professionell personal, de flesta är socionomer. Handledarna arbetar heltid och deras arbete är avlönat. Handledarrollen innefattar även att motivera, engagera och stödja medlemmarna i det dagliga arbetet, att upprätta individuella medarbetarplaner med medlemmar, samt att stödja medlemmarna att uppnå sina individuella mål.
På Fountain House Stockholm arbetar dagligen ca 50 medlemmar och 8 handledare, samt en verksamhetschef. De anställda är med andra ord så få att de inte skulle kunna driva verksamheten utan medlemmarnas medverkan.
Medlemsberättelse
Robert
Fountain House Stockholm har för mig även inneburit att utvecklas socialt, att utveckla mig själv och att bli en ödmjuk och trevlig person.