Min väg tillbaka till arbete!

Jag kom till Fountain House i november 2011 efter att jag hade hittat informationsmaterial på Katarinahuset och blivit rekommenderad att gå hit. Jag kände mig lite skeptisk, men eftersom jag var sjukskriven och behövde något att göra så gjorde jag det och det var tur, för vad hade jag gjort annars? Det vill jag inte ens tänka på.

Jag kände mig genast välkommen när jag kom till Fountain House. Jag hade fått för mig att Fountain House främst var till för svårt sjuka och att det mest var äldre män som gick där. Jag hade inte trott att det skulle passa för just mig, inte förstått att det var en så stor blandning av diagnoser och att det fanns både kvinnor och män i alla åldrar på huset. Så det var skönt att komma hit och jag kände direkt att hit kan jag komma och träffa människor, nu har jag någonstans att gå. Jag engagerade mig genast jättemycket på huset och redan efter ett halvår fick jag möjlighet att delta i Europakonferens på Island. Det fanns så mycket roliga grejer att göra, jag kunde vara med och bidra till något och släppa mitt dåliga mående. Jag kände också ett ansvar och att jag var behövd.

”De lyssnade på mig och respekterade hur jag känner mig.”

Jag har hela tiden haft som mål att börja arbeta igen och har sökt en massa arbeten, men bara fått avslag. Men så frågade Fountain House mig om jag var intresserad av en anställning på Novum Care. Jag blev förvånad men glatt överraskad över att bli tillfrågad. Jag fick göra ett besök på Novum Care och det var läskigt eftersom det var en helt ny bransch för mig som tidigare alltid jobbat inom detaljhandel, även om jag gärna velat prova på kontorsarbete.

Jag började arbetsträna med aktivitetsstöd hos Novum Care som sen övergick till en lönebidragsanställning. Det kändes läskigt med högre krav och större ansvar, men det kändes bra att jag hade haft en så pass lång inkörningstid. Novum Care var förstående och jag tyckte om arbetet, även om det fortfarande kändes svårt att ringa ibland. Det var också mycket datorarbete som jag inte är så van vid, men jag har lärt mig mycket. Jag har svårt att tro att jag kan saker och att det jag gör är bra, men det funkade bra på Novum Care eftersom jag kunde vara rättfram med hur jag mår och de lyssnade på mig och respekterade hur jag känner mig. Jag har haft en handledare som gett mig en bra introduktion och som jag fortfarande kan prata med och få hjälp av när det behövs, det är jättebra.

”Det fanns så mycket roliga grejer att göra, jag kunde vara med och bidra till något och släppa mitt dåliga mående.”

Jag äter ofta lunch på Fountain House och kommer hit de dagar jag inte jobbar. Det är skönt att komma till huset och att vara här, även om jag inte orkar engagera mig på samma sätt som jag gjorde tidigare nu när jag arbetar. Mycket har hänt sedan jag kom hit första gången. Jag känner idag att jag vågar och kan vara mig själv på ett annat sätt. Jag har mognat och behöver inte alltid vara glad eller rolig, jag är okej som jag är! Jag är så glad och tacksam över att Fountain House finns och att jag fått chans till det här jobbet, det är fantastiskt! Jag ser det som min räddning, att Fountain House finns.

I dag har Maria ett nytt arbete.

Visste du att vi besöks av cirka

53

medlemmar varje dag

Om

  • Jag har hela tiden haft som mål att börja arbeta igen. En dag så frågade Fountain House mig om jag var intresserad av en anställning på Novum Care...