Meditation ger mig ett lugn

Nancy och Martha, medlemmar på Fountain House, satte sig ner för att prata lite omkring ångest. Nancy tipsar här om vad hon gör när ångesten kommer över henne.

Nancy berättar att när hon känner ångesten komma försöker hon att koncentrera sig på en punkt mellan ögonbrynen, det ”tredje ögat” och andas in och ut för att skapa lugn. Hon tar också en kopp lugnande te samtidigt som hon fortsätter med den fokuserade andningen.

När Nancy känner en starkare ångest sätter hon på Youtube och en ”guided meditation” video, en meditation med en person som vägleder under själva meditationen. Ljudspåret kan till exempel innehålla ljudet av rinnande vatten samtidigt som en person talar och leder meditationen. Det är viktigt att lyssna och fokusera på rösten för att kunna känna ett lugn.

När man sedan känner ett större lugn och har lust för det kan man ladda upp med positiva intryck genom en promenad, en rolig film, uppmuntrande musik. Det är viktigt att inte göra praktiska saker som städning, handla eller pappersarbete då det kan vara lite stressande.

Då ångesten släppt helt eller delvis kan man ladda upp med saker som är roliga och inte stressbetonade. Nancy berättar att när man provat denna metod några gånger så kommer övningarna naturligt. För de som använder mediciner för akut ångest kan den här metoden kombineras med att ta tabletten och man kanske även kan börja med andnings- och ögonövningen först och sen ta tabletten om den fortfarande behövs.

Visste du att

100000

medlemmar har årligen tillgång till fontänhus runt om i världen

Snabbfakta

  • Meditation, te, Youtube, positiva intryck - råd från Nancy hur du hanterar ångesten.