Ångesten var starkt kopplad till sjukhusmiljön

Vad är ångest för dig?

Just nu för tillfället så upplever jag ingen ångest. Men under en lång period i mitt liv så låg jag inlagd på sjukhus och där kände jag starkt ångest på grund av miljön och människorna, både personal och patienter. Ångesten satte sig bland annat som magknip och huvudvärk. Jag fick även ångest av medicinen som jag tog på sjukhuset. Den gjorde så att jag tappade livslusten. Så jag förknippar ångest mycket med sjukhusvistelse.  Det var också känslan av att ligga inlagd så länge som gjorde att jag upplevde ångest. För ångest för mig hänger även ihop med känslan av att jag stagnerat och inte kommer framåt i livet. Till exempel tanken på att jag är barnlös. Jag har även haft en lång missbruksperiod och tanken på att jag kastat bort många år av mitt liv gör fortfarande att jag kan få ångest ibland.

”Genom Fountain House är jag på väg någonstans som människa och idag har jag nästan aldrig ångest.”

 

Hur hanterar du din ångest?

Det var viktigt för mig att komma ifrån sjukhusmiljön eftersom den var så nära förknippad med ångesten.  När jag träffade rätt i medicineringen så hjälpte det också mycket, jag minskade mängden medicin och hittade en spruta som fungerade för mig. När jag kunde lämna sjukhusmiljön så kunde jag också komma igång med livet igen och känna att jag var på väg någonstans och då släppte även ångesten som var kopplad till det efterhand. Jag började på Fountain House i samband med att jag minskade tiden på sjukhuset. I början gick jag två dagar i veckan och var övriga dagar på sjukhuset. Då blev jag så påmind på sjukhuset om hur tråkigt det var där så då fick jag ångest av det. Men efter ett halvår kunde jag börja gå fyra till fem dagar i veckan på Fountain House och då släppte all min ångest.

”För ångest för mig hänger även ihop med känslan av att jag stagnerat och inte kommer framåt i livet.”

 

Vad betyder Fountain House Stockholm för dig?

När jag kom till Fountain House handlade det om att få tillbaka rutiner, träffa andra människor samt få en arbetsrelaterad träning. I början var jag blyg men efterhand vågade jag ta för mig mer både socialt och i arbetet. Då släppte också ångesten som ringar på vattnet. Jag vill verkligen rekommendera en verksamhet som Fountain House till personer som inte är i någon arbetsträning eller liknande. Det är inte som en träfflokal utan där får man faktiskt göra något på riktigt och utvecklas som person. Genom Fountain House är jag på väg någonstans som människa och idag har jag nästan aldrig ångest.

Visste du att vi besöks av cirka

53

medlemmar varje dag

Om

  • Institutionalisering och dess frihet, livslust, stagnering och utveckling, rätt medicin, ringar på vattnet. Här följer Tamros otroliga färd.