A och O är förebyggande arbete

Vad är ångest för dig?

De har flera namn: morgonångest, panikångest, stressångest, flashbacks och mardrömmar. Den värsta av dem alla är nog Flashbacks då jag ibland förlorar förmågan att skilja på det förflutna och nuet och återupplever ohanterliga situationer som när jag trodde en släkting skulle dö inför mina ögon, jag blev överfallen, våldtagen eller när jag utsatt mig för livsfarliga situationer. Hela kroppen skakar och jag blir kidnappad känslomässigt av upplevelserna från förr. Råkar någon skrämma mig när jag har Flasbacks så är risken stor att jag slår tillbaka. Mardrömmarna gör att jag ofta vaknar förvirrad och inte vet var jag befinner mig, känner skräck  i varenda cell, kan inte röra mig och blir ibland illamående.

De har flera namn: morgonångest, panikångest, stressångest, flashbacks och mardrömmar

 

Hur hanterar du din ångest?

A och O är förebyggande arbete. Varje dag med promenader, undvika stress och hålla fokus på nuet, ta paus efter varje aktivitet och ha kontakt med kroppens alla signaler är hjälpsamt. Genom yoga och meditation kan jag minska ångesten aktivt med olika andningstekniker. Att stiga upp och gå och lägga mig samma tider varje dag är viktigt. Näringsrik mat är min medicin. Det är också bra att göra en grovplanering varje vecka och skriva in den i en kalender och varje morgon stämma av dagsformen för att avgöra om planeringen är realistisk. Under sämre perioder tränar jag på att göra vad jag förmår och acceptera det jag gör som är konstruktivt. Jätteviktigt är att ha självmedkänsla och när jag inte kan ta hand om mig själv vara transparent inför de jag litar på och be om hjälp. Att hitta rätt terapi har också varit till hjälp. Långvarig kontakt med en läkare som Peder Björling och specialistbehandling som WONSA bjuder på har gjort skillnad.

”Vännerna jag fått har också bidragit till att återfå kraften att vilja leva och inte bara överleva”

 

Vad betyder Fountain House för dig?

Utan Fountain House hade jag kanske inte funnits idag så jag är djupt tacksam. Tacksam för att jag där insåg att jag har massor av resurser och inte är värdelös för att jag har psykisk ohälsa. Både självförtroendet och självkänslan har fått skjuts i Huset. Att ha ett sammanhang och känna gemenskap har bidragit till att Huset blivit så viktigt för mig. Vännerna jag fått har också bidragit till att återfå kraften att vilja leva och inte bara överleva. Arbetssättet där min dagsform styr vad jag tar på mig och att mina ideer är lika mycket värda som någon annans är också avgörande. Ingen får vara  där och trycka ner andra för att hen har mer makt eller resurser.

Om

  • Alla ångestens variationer, helvetets olika grader, och förebyggande arbete. Hur Ulrika tog sig tillbaka från andra sidan.